علائم شایع ابتلا به دیابت را بشناسید

علائم شایع ابتلا به دیابت را بشناسید


به نقل از بهداشت نیوز، دکتر سلماز حسنی اظهار کرد: بر پایه تعاریف قراردادی سازمان بهداشت جهانی قند خون ناشتای بالای ۱۲۶ میلی‌گرم و میانگین قند خون ۳ ماهه زیاد تر ۶.۵ درصد معادل دیابت در نظر گرفته خواهد شد.

فوق تخصص غدد بالغین با گفتن این که ما انواع گوناگون دیابت داریم که شایع‌ترین آن نوع ۲ با نزدیک به ۹۰ درصد مبتلاها است که این نوع  دیابت در افراد مستعد و پرخطر با غربالگری ، اصلاح سبک زندگی و تشخیص به موقع تا ۵۰ درصد قابل پیشگیری است. اما دیابت نوع ۱ قابل پیشگیری نیست؛ این چنین نوع دیگر این بیماری، دیابت بارداری است که در مادران باردار دیده می‌بشود و این گروه باید دست کم ۳ ماه سپس از زایمان و سپس مادام العمر هر یک تا ۳ سال بعد از ختم بارداری بر پایه مقدار قند خون ویزیت شوند و تحت نظر باشند تا  مبتلا به دیابت نوع ۲ نشوند.

دکتر حسنی افزود: در سرزمین ما بین ۶ تا ۱۱ درصد مادران باردار مبتلا به دیابت بارداری می باشند و این عدد در کل دنیا بین ۴ تا ۱۰ درصد بوده و اختلاف آن هم در کشورهای گوناگون و نیز مناطق گوناگون یک سرزمین بسته به ژنتیک، سبک زندگی، سن بارداری و نوع تغذیه آن فرد بوده است.

عضو هیأت علمی گروه داخلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به این که در دیابت نوع ۲ به جستوجو شناسایی به‌موقع، آن هم قبل از علامت‌دارشدن فرد هستیم که تا حد امکان جلوی عوارض ناشی از آن گرفته بشود، فرمود: نظر ما این است که از سن ۳۵ سال به سپس قند خون به روش مستمر هر ۳ سال چک بشود، این چنین فارغ از سن، هر فرد با bmi بالای ۲۵، که فاکتور خطر فرد دیگر همانند سابقه خانوادگی دیابت، فشارخون بالا، چربی خون، سندروم تخمدان پلی کیستیک و سبک زندگی غیرفعال دارد هم باید تحت غربالگری دیابت هر ۳ سال یک بار قرار گیرد و  اگر پره‌دیابت می بود سالی  یک بار این غربالگری انجام بشود.

دکتر حسنی با ذکر این مسئله که مقصد از کنترل دیابت، جلوگیری یا تأخیر از ابراز آن و سپس پیشگیری از عوارض دیابت در فرد مبتلا می باشد و در این خصوص آموزش، اصلاح سبک زندگی و نوع تغذیه زیاد مهم است، پافشاری کرد: در کل دنیا نزدیک به ۴۷۰ میلیون مبتلا به دیابت داریم و تا سال ۲۰۴۰ پیش بینی شده که بالغ بر ۷۰۰ میلیون نفر بیمار دیابتی داشته باشیم، اگر تمرکز ما بر پیشگیری آن خصوصاً در نوع ۲ باشد به مراتب بهتر از درمان است و جلوگیری از عوارض آن تا ۱۲ سال بر افزایش عمر فرد تأثیر دارد.

او گفت: بر پایه آمارها در بیماران مبتلا به دیابت عوارض قلبی و عروقی ۳ برابر زیاد تر از دیگران است؛ این چنین نارسایی کلیوی در بیماران دیابتی ۰ ۱ برابر شایعتر بوده و دیابت کنترل نشده هم از علل شایع نابینایی در دنیاست و این در حالی است که آموزش، پیشگیری و درمان به‌زمان جلوی تعداد بسیاری از این عوارض را می‌گیرد.

فوق تخصص غدد بالغین در ادامه گفت: باید حالت کلیوی، چشمی و اختلالات نوروپاتی در این افراد سالیانه چک بشود و در کنار آن دوره‌های فالوآپ مرتب انجام بشود تا جلوی عوارض ناشی از دیابت گرفته بشود.

دکتر حسنی با گفتن این که درمان‌های دیابت پیشرفت بسیاری داشته، اما تأثیرات مثبت آن در کنترل دیابت مشابه نبوده و لذا باید به تغذیه و فعالیت بدنی مناسب و آموزش درست بیماران دقت بشود، خاطرنشان کرد: متخصصان و پژوهشگران امروزه همراهی خانواده بیمار را یک عامل مهم در پیروزی درمان می دانند و مهمتر از آن خود بیمار است که بایدهمکاری ملزوم در پروسه درمان را داشته باشد.

وی در رابطه با علائم بیماری دیابت، فرمود: علائم این بیماری در همه بیماران یکسان نیست و همه افراد جواب یکسانی ندارند و تجویز دارویی‌شان هم یکی نیست، ما از مردم می‌خواهیم در زمان بیماری حتماً و به‌موقع به پزشک مراجعه کنند و فضای مجازی را به گفتن محلی ایمن و مناسب جهت درمان انتخاب نکنند.

عضو هیأت علمی گروه داخلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: بیماری دیابت نوع یک در افراد جوان شیوع بیشتری داشته و دیابت نوع ۲ زیاد تر در بالغان دیده می‌بشود و در ۸۰ درصد موارد با اضافه وزن همراهی دارد ولی انواع دیابت در هر سنی می‌توانند رخ دهند.

در سایت خبری خبرخوان آخرین اخبارحوادث,سیاسی,فرهنگ وهنر,اقتصاد و تکنولوژی,دفاعی,ورزشی,ایران,جهان را بخوانید.

دکتر حسنی تصریح کرد: کنترل دیابت بر مبتای کنترل ریسک فاکتورهای قلبی و عروقی و کنترل وزن بوده و اگر وزن بیمار کنترل بشود از صدمه‌های دیابت تا حد بسیاری به‌دور خواهد می بود.

وی با گفتن این که در دیابت نوع ۲ ژن‌های بسیاری شناخته شده و زیاد تر از آن عوامل محیطی دچار است، خاطرنشان کرد: این چنین در خانواده‌های دارای بیمار دیابتی تا ۵۰ درصد گمان ابتلا به نوع ۲ وجود دارد، اما در نوع یک جنبه ارثی کمتری بر خلاف نوع ۲ دارد، در همین رابطه باید اشاره کنیم که اگر فردی هم اضافه وزن و هم سابقه خانوادگی دارد نباید تا ۳۵ سالگی برای غربالگری صبر کند و باید در همان زمان مراجعه به‌موقع داشته باشد.

فوق تخصص غدد بالغان با پافشاری بر این که دیابت محدودیتی در ازدواج و فرزندآوری ندارد، او گفت: نوع یک آن جنبه وراثتی ندارد و خطر ابتلا فرزندان کمتر از ۱۰ درصد است و در نوع ۲ هم با مراعات نکات بهداشتی و تغذیه‌ای و درمانی مناسب می‌توان فرزندان سالمی داشت، ما زوج‌های بسیاری داشتیم که یک یا هر دو نفر آنها مبتلا به دیابت بودند، اما با مراقبت و کنترل درست در قبل و میانه بارداری فرزند سالم به دنیا آوردند و در خصوص فرزندان آنها هم باید مراقبت ملزوم در سنین اشاره شده حتماً مورد دقت باشد تا که در آینده دچار مشکل نشوند.



منبع