احسان موحدیان کارشناس مسائل قفقاز در او گفت وگو با خبرنگار نفت خبرگزاری برنا با اشاره به مسیرهای تامین سوخت رژیم صهیونیستی اظهار داشت: دو مسیر در سبد تامین سوخت صهیونیستها وجود دارد یکی مسیری که از کرکوک به یومورتالیک در ترکیه و بعدش به جیحان می رود و از مسیر کردستان عراق رد میبشود اما به علت اختلافات کردستان عراق با دولت مرکزی اکنون نفتی به دست صهیونیستها نمیرسد.
وی با اشاره به بی نیازی صهیونیسمها به گاز او گفت: یک مسئله دیگر این است که اسرائیلیها از سال ۲۰۲۰ که میدان گازی لویاتان در سواحل حیفا راه افتاد دیگر داخل کننده گاز نیستند و به مصر و اردن گاز صادر میکنند.مشکل صهیونیستها نیاز به نفت است و به غیر از کشورهای همانند آمریکا و نروژ عمده نفت خود را از مسیر باکو تامین میکنند. هرچند آمارهای شفافی وجود ندارد اما به نظر میآید تا ۷۰ درصد از نفت صهیونیستها را باکو تامین میکند.
موحدیان در ادامه گفت: خط لوله باکو-تفلیس-جیحان چندین مرتبه توسط گروه PKK مورد دعوا قرار گرفته و این خط لوله از دو منطقه ناامن است، یکی آخال کالاکی در جنوب گرجستان و در سی کیلومتری مرز ترکیه که منطقه ارمنی نشین محسوب میشودو در این منطقه ارمنی نشین طبیعی است که با منافع ترکیه برخورد بشود.
این کارشناس بینالملل در ادامه گفت: منطقه دیگر جنوب شرق ترکیه و محل وجود PKK است و لذا باکو و ترکیه، هراس دارند که اگر اشکار بشود ۷۰ درصد نفت اسرائیل از این محل تامین می بشود، گروههای مقاومت انگیزه دعوا بسیاری داشته باشند.
وی با اشاره به ۲ پالایشگاه اسرائیل او گفت: حداقل دو پالایشگاه اسرائیل، تایفان و اشدود از نفت باکو تغذیه میکنند. لذا همانطور که شاه اسبق ایران در شکستن محاصره نفتی اسرائیل در دهه ۷۰ میلادی نقش داشت، دولت باکو و علی اف نیز اکنون این چنین کاری را انجام خواهند داد. لذا اگر ضربهای به خط لوله باکو تفلیس و جیحان داخل بشود، اسرائیل ۷۰ درصد از نفت مورد نیاز خودش را از دست میدهد و باید از طریق دریا نفت داخل کند که دراین صورت حتی اگر اعراب هم همراهی کنند، سختی افکار عمومی اجازه این چنین کاری را به حکام کشورهای عربی نمیدهد.
موحدیان افزود: خط لوله باکو-تفلیس-جیحان را عملا باید خط لوله اسرائیل بنامیم، سال ۲۰۰۵ وقتی که این خط لوله احداث شد، همه مباحث امنیتی آن در اختیار اسرائیل می بود و حتی پهباد هرمس را نیز برای حفاظت از خط لوله به منطقه آوردند.
وی او گفت: قبل از تشکیل خط لوله باکو-تفلیس-جیحان، انتقال نفت از خط لوله قدیمیتری که از باکو به سوپسای گرجستان میرفت، صورت میگرفت و نفت یکی از میدان های نفتی باکو را به گرجستان و سپس ترکیه و سپس به دریای سیاه انتقال میداد که ظرفیت آن ۱۴۵ هزار بشکه است که یقیناً در قیاس با طرفیت ۱ میلیون بشکهای خط لوله باکو-تفلیس-جیحان زیاد کمتر است. الان ناظر هستیم که بخشی از ظرفیت خط لوله سوپسا هم به خط لوله باکو تفلیس جیحان تعلق یافته تا نیاز صهیونیست ها رفع بشود.
این کارشناس مسایل قفقاز او گفت: از کار افتادن خط لوله باکو-تفلیس -جیحان علتخاموش شدن ماشینهای جنگی صهیونیستها میبشود لذا اهمیت دارد که این خط لوله از کار بیافتد و این نقش کشورهای اسلامی است که با سختی به باکو و ترکیه علتاز کار افتادن این خط لوله شوند.
انتهای مطلب/
منبع