به نقل از شبکه شرق، مالاریا نوعی بیماری انگلی است که در نواحی جنوبی ایران شیوع بیشتری دارد؛ در سال قبل ۶۶۲۹ مورد ابتلا به مالاریا در سرزمین شناسایی شده است.
مالاریا نوعی بیماری انگلی است که توسط انگلی تک یاخته به نام “پلاسمودیوم” منتقل میبشود.
نحوه انتقال بیماری مالاریا
بیماری مالاریا به جستوجو گزش پشهای به نام “آنوفل” ماده و انجام خونخواری از فرد بیمار، انگل مالاریا در بدن پشه تکثیر اشکار میکند و به جستوجو گزش فرد سالم، تعدادی انگل مالاریا همراه با بزاق پشه داخل جریان خون میبشود. بعد از آنکه انگل داخل بدن انسان شد؛ در کبد التهاب و عفونت تشکیل میکند و سپس از گذشت چند روز، انگلهای بالغ مجدداً داخل جریان خون خواهد شد و اغاز به آلوده کردن خون میکنند.
اگرچه شایعترین راه انتقال مالاریا گزش پشه آلوده است اما در موارد نادر گمان انتقال از راه دریافت خون آلوده، منفعت گیری از سرنگ مشترک و از مادر به جنین وجود دارد.
انواع مالاریا
عمدتا چهارگونه پلاسمودیوم (فالسیپاروم، ویواکس، اواله و مالاریه) علتبیماری در انسان خواهد شد.
علائم ابتلا به مالاریا چیست؟
تب و لرز از اولین نشانههای ابتلا به بیماری است و بعد از آن تعریق، زردی پوست، سرفههای خشک، حالت تهوع و استفراغ، دردهای عضلانی،کمردرد و سردردهای شدید نیز امکان پذیر تشکیل بشود.
دوره کمون بیماری چه قدر است؟
دوره کمون بیماری (فاصله گزش پشه تا ابراز علائم بالینی در فرد) به طور متوسط نزدیک به ۱۰ روز است.
روش تشخیص مالاریا
برای تشخیص مالاریا باید وجود انگل را در خون اثبات کرد. روش تشخیص طلایی مالاریا آزمایش لام خون محیطی است؛ علاوه بر آن از کیتهای تشخیص سریع RDT نیز میتوان منفعت گیری کرد.
مناطق مالاریاخیز ایران
مالاریا عمدتاً در مناطق روستایی جنوب و جنوب شرق ایران در استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان و جنوب کرمان دیده میبشود.
آخرین حالت ابراز مالاریا در سرزمین
بر پایه اظهار وزارت بهداشت، تعداد موارد مالاریا از ابتدای سال جاری تا آخر مهرماه ۱۴۰۲ به ۶۶۲۹ مورد رسید که از این تعداد، ۴۴۴۸ مورد مالاریای ویواکس، ۲۰۸۲ مورد مالاریای فالسیپاروم و میکس گزارش شده است.
علل عمده ابراز مالاریا در سرزمین
در سال قبل تعداد موارد مالاریای سرزمین ۵ هزار و ۴۴۷ مورد می بود؛ همجواری با کشورهای آلوده پاکستان و افغانستان، ترددهای مرزی زیاد در دو سوی مرز با پاکستان (مبادی رسمی و غیررسمی)، قاچاق سوخت و ورود مخازن انگلی بیماری، بارندگی و سیلابهای تازه در سرزمین پاکستان و شهرهای مرزی در داخل استان از با اهمیت ترین دلایل افزایش موارد مثبت مالاریا در سال جاری نسبت به سالهای قبل بوده است.
راههای پیشگیری از مالاریا چیست؟
با منفعت گیری از پشه بند در مناطق روستایی، خود را در برابر گزش پشهها محافظت کنید.
از پوشیدن لباسهای آستین مختصر و شلوارک در مناطق مالاریاخیز از زمان غروب تا طلوع آفتاب خودداری کنید.
از مواد دفع کننده حشرات که در داروخانهها به فروش میرسند منفعت گیری کنید.
منبع