ذرات ریزپلاستیک بهنحوه هشداردهندهای در همهجا اشکار خواهد شد و رهاشدن از آنها تقریباً غیرممکن است. دانشمندان آنها را در غذا، شیر مادر، جفت جنین و حتی ابرها اشکار کردهاند. اما اکنون یک پژوهش تازه دریافته که راه سادهای برای افت ذرات میکروپلاستیک در آب آشامیدنی وجود دارد: جوشاندن آن.
پژوهشگران در مقالهای در ژورنال Environmental Science & Technology Letters حرف هایاند جوشاندن و فیلترکردن آب تا ۹۰ درصد ذرات میکروپلاستیک را حذف میکند. آنها میگویند این ذرات را میتوان در ۱۲۹ نمونه از ۱۵۹ نمونه آب لولهکشی در ۱۴ سرزمین دنیا اشکار کرد. عده فرد دیگر از پژوهشگران قبلاً از وجود مقادیر بالای نانوپلاستیک در آب بطری ابراز نگرانی کرده بودند.
آثار این ذرات ریزپلاستیک روی سلامت انسان اشکار نیست. برخی پژوهشگران به تعدادی از ریسکهای ممکن در تاثییر تماس با میکروپلاستیکها اشاره میکنند. برای مثال، سازمان جهانی بهداشت اخیراً یک گزارش از این گمانهزنیها انتشار کرده است.
اما تحقیقات بیشتری برای فهمیدن عواقب میکروپلاستیک برای سلامتی نیاز است. علم طبق معمولً شدت پایینی دارد و شکلگیری یک چشمانداز از آثار ذرات ریزپلاستیک زمان میبرد. با همه اینها، بهترین پیشنهاد این است که چیزهای غیرطبیعی در غذاها و نوشیدنیهای خود را تا جای ممکن محدود کنیم.
چرا جوشاندن آب ذرات میکروپلاستیک را حذف میکند؟
پژوهشگران چینی برای مطالعه حاضر، آب لولهکشی را با همه مواد معدنی و شیمیایی متداول در آن، بهعلاوه میکروپلاستیکها همانندسازی کردند. آنها میخواستند بفهمند آیا جوشاندن آب میتواند در حذف ذرات میکروپلاستیک مؤثر باشد یا نه.
نتیجه شگفتآور می بود؛ مخصوصاً در آب «سخت»، یعنی آب با غلظتهای بالای موادی نظیر کلسیم و منیزیم. اگر دما بهقدر کافی بالا باشد، کلسیم کربنات (که طبق معمولً در آبهای لولهکشی وجود دارد) جامد میشود و همانند یک پوسته ذرات ریز پلاستیک را احاطه میکند. به این علت بهسادگی میتوان این ذرات را با یک فیلتر ساده، همانند فیلتر قهوه، جدا کرد.
آیا باید آب را بجوشانیم؟
پژوهشگران میگویند مطالعات بیشتری ملزوم است تا مزایای جوشاندن آب و جداسازی ذرات پلاستیک با این روش اشکار شود. کیفیت آب و مقادیر میکروپلاستیک در آن برای هر منطقهای از دنیا متفاوت است. به همین علت، منفعت انجام این کار کاملاً به محل زندگی شما وابسته است.
پژوهشگران میگویند مقصد آنها از این مطالعه این می بود که انگیزهای برای مطالعات زیاد تر روی میکروپلاستیکها تشکیل کنند. اما جوشاندن آب کار سادهای است و مزایای فرد دیگر نیز دارد؛ ازجمله کشتن میکروبها، انگلها و باکتریهای زیان اور که امکان پذیر در آب لولهکشی وجود داشته باشند.
اگر میخواهید این کار را انجام دهید، باید ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید تا مواد جامد راه اندازیشده تهنشین شوند. سپس بگذارید آب خنک شود. سپس از آن میتوانید ذرات را با یک فیلتر جدا کنید.
بااینحال، پژوهشگران میگویند جوشاندن آب الزامی نیست، مخصوصاً به این علت که این روش به گمان زیادً در آبهای نرمتر کارایی بسیاری ندارد. اما آنها خوشحال می باشند که نشان دادهاند حذف میکروپلاستیکها میتواند راهحلی زیاد ساده داشته باشد. حذف کامل ذرات میکروپلاستیک از آب غیرممکن است؛ اما با این کار میتوان تغییری بزرگ و گسترده در نقش میکروپلاستیکها در دنیای ما تشکیل کرد.
منبع