به نقل از برنا؛ زهرا عبداللهی او گفت: نکاتی را در ربط با تغذیه در ایام روزه داری باید مراعات کنیم. مراعات این موارد مهم است، چراکه امسال با شیوع کرونا روبه رو هستیم. اصولا در ایام روزه داری، مراعات اصول تغذیه صحیح در وعده های سحر، افطار و سپس از آن نقش مهمی دارد.
او گفت: مراعات اعتدال در مصرف گروه های مهم و خودداری از مصرف بی رویه روغن، نمک و چربی مهم است. شرایط سرزمین ایجاب می کند که نوشیدنی های شیرین و چرب نخوریم ، چون علتتضعیف سیستم ایمنی می شوند. در وعده سحر باید سبزیجات و سالاد مصرف شود. چون این مواد حاوی آب می باشند و تشنگی و خشکی دهان را افت می دهند. می دانیم که یکی از محیط های فعال برای حیات ویروس، دهان و مجرای خشک است. این چنین این مواد دارای ویتامین سی و بی می باشند که پشتیبانی گر سیستم ایمنی بدن محسوب می شوند. نوشیدنی های شیرین و مواد قندی شیرین برای سحر پیشنهاد نمی شوند چون تشنگی در روز تشکیل می کنند. غذاهای تند، پرادویه و چرب و سرخ شده مناسب نیستند. یک اشکال وعده های غذای شیرین این است که در روز قند کم شدن می کند.
عبداللهی او گفت: افطار را با مایعات گرم و خرما اغاز کنید تا قند خون به حالت عادی برگردد. در مصرف عادی مایعات از افطار تا سحر مصر باشید تا افتآب را جبران کند.
وی فرمود: در او گفت و گو تغذیه یک پیشنهاد کلی وجود دارد. ما باید اعتدال و تنوع را مراعات بکنیم. اگر ما می گوییم ۶ گروه مهم غذایی داریم، باید در برنامه روزانه گنجانده شوند. پروتئین، میوه ها، سبزیجات و غیره مهم است. ما رژیم غذایی خاصی همانند گیاه خواری را پیشنهاد نمی کنیم. برای تحکیم سیستم ایمنی بدن، مجموعه ای از گروه های غذایی متنوع باید مصرف شود.
وی در ادامه او گفت: ما در قسمت بهداشت به کارشناسان تغذیه احتیاج داریم. تخصص این کارشناسان رژیم غذائی است. پیش نویسی برای وجود پزشکان و حاکمیت آنها بر کارشناسی تغذیه تهیه شده که نیاز به بازدید دارد چرا که دارای اشکالات متنوعی است. ورود پزشکان به او گفت و گو رژیم غذایی در همه جای دنیا است. اما این به معنی آن نیست که فقط پزشکان می توانند رژیم درمانی کنند. دغدغه ما این است که تا سال ۱۴۰۴ کارشناسان تغذیه در بدنه دولتی و خصوصی، برای خدمتگزاری به مردم وجود داشته باشند.
عبداللهی فرمود: در ماه رمضان امسال، دو گروه افراد وجود دارد. اولین افراد افرادی می باشند که مبتلا نشده است و می توانند به راحتی روزه بگیرند. منوط براین که اصول صحیح تغذیه مراعات شود. اگر روزه گرفتن اصولی باشد، خود به تحکیم سیستم ایمنی بدن پشتیبانی می کند. اما باید تغذیه درست داشته باشیم. عده ی دیگر افرادی می باشند که امکان پذیر مبتلا شده باشند، این افراد نباید روزه بگیرند. برای افراد بیمار روزه پیشنهاد نمی شود. این چنین افرادی که بهبود اشکار کرده اند، تا شش هفته سپس از بیماری خود، روزه نگیرند.
وی اشاره کرد: افرادی که کرونا ندارند اما دچار بیماری های عرصه می باشند هم باید با نظر پزشک معالج خود، روزه بگیرند. این چنین افرادی که در خانه می باشند باید به تحرک بدنی دقت کنند.
عبداللهی او گفت: نیازی به مصرف مکمل پروتئینی نیست. ما به هیچ گفتن در شرایط عادی مکمل پروتئینی را پیشنهاد نمی کنیم. این یک نوشته کلی در علوم تغذیه است. مصرف مکمل پروتئینی سرخود مشکلات بسیاری برای کبد و کلیه و سیستم ایمنی بدن تشکیل می کند.
وی در این رابطه او گفت: تغذیه صحیح برای تیم درمان هم پیشنهاد می شود. نباید به علت عدم زمان کافی از مصرف درست تغذیه سربازبزنند. از آن جهت که این افراد به علت مشغله از مصرف مناسب تغذیه طفره می روال، ما بروشورهایی را برای تشکیل حساسیت به تغذیه انتشار کردیم. این چنین در پروتکل های وزارت بهداشت به غذای کادر درمان دقت اختصاصی شده است. این چنین نوع رژیم غذایی بیماران توسط تیم تغذیه بیمارستان رصد می شود.
عبداللهی او گفت: معاونت درمان و دفتر مدیریت بیمارستانی، تعذیه کادر و بیماران بیمارستانها را رصد می کند. این ماموریت ی همیشگی و مهم وزارت است. قطعا بر کیفیت تغذیه نظارت اعمال می شود.
او در رابطه با نظارت بر نان و غنی سازی آرد و نان او گفت: ما برنامه ملی غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک را داریم. از سال ۸۶ به سپس انواع نان بربری ، لواش و تافتون با آرد فولیک اسید تهیه می شوند. فقط نان سنگک استثنا است. علاوه بر این، برنامه های وزارت بهداشت آن است که ویتامین دی را غربال کند. یعنی باید بتوانیم ویتامین d را به نان اضافه کنیم. این کار سختی است. مشکلاتی که سرزمین با آن روبه رو است همانند تحریم، فرایند را کند کرده است. اما این برنامه اجرائی خواهد شد.
او گفت: برای ما کیفیت نان زیاد مهم است. این نان سالم هم باید بهداشتی باشد، جوش شیرین نداشته باشد. سبوس فله ای به آن اضافه نشود. این ایتم ها در چک لیست های ناظران است. برخی وقتا خمیر آنها آزمایش هم می شود.
عبداللهی او گفت: افرادی که سختی خون دارند، باید کمتر از ۳ گرم در قوت روزانه نمک مصرف کنند. باید از مصرف اقلامی که نمک نهان دارند خودداری کنند. اکنون چراغ راهنمائی در مواد غذا برچسب می شود. افراد باید محصولاتی را که مقدار نمک قرمز ندارند منفعت گیری کنند. افرادی که سختی خون بالا دارند با مشورت پزشک و اجازه آنها روزه بگیرند.
عبداللهی در آخر فرمود: برای آنکه یقین باشیم که مواد آلوده نیستند، از مواد بسته بندی منفعت گیری کنیم. اما ما با خوردن مواد غذایی مبتلا نمی شویم. چون یا پخته می شوند یا اسید معده ویروس را از بین می برد. مشکل ما با تغذیه این است که دست ما را به ویروس آلوده میکند، و تماس دست با صورت و بینی و… منتقل می شود. ویروس با خوردن از بین می رود و انتقال نمی یابد.
منبع