به گزارش خبرخوان
به گزارش خبرگزاری برنا؛ شرح دعای روز بیست و ششم ماه مبارک رمضان به شرح ذیل است :
بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهمّ اجْعَل سَعْیی فیهِ مَشْکوراً وذَنْبی فیهِ مَغْفوراً وعَملی فیهِ مَقْبولاً وعَیبی فیهِ مَسْتوراً یا أسْمَعِ السّامعین.»
«خدایا قرار بده تلاش مرا در این ماه سپاس شده و گناه مرا در این ماه آمرزیده و کردارم را در آن مورد قبول و عیب مرا در آن پوشیده، ای شنواترین شنوایان. »
آیا فقط انسان شاکر است؟
جمله اول دعای امروز این است «اللهم اجعل سعییفیه مشکوراً» خدایا! تلاش ما را مشکور قرار بده؛ یعنی، شکر بکن اعمال صالحه ما را. مگر خدا هم شکر میکند؟ بلی خدا هم شاکر است برخیها فکر میکنند که به جا آوری شکر فقطً تعلق به بنده دارد. ولی نه، خدا هم شاکر است.
شکر در اصل چنانکه باز هم اشاره شده در روبه رو احسان شخص در روبه رو احسان است. اگر فردی به فردی احسان بکند، عقل و شرع حکم میکند به این که شخص در روبه رو احسان دیگران شکر بکند. اماشکر به چه معنایی است و حقیقت آن چیست؟
معنی و حقیقت شکرگزاری
شکر یعنی این که در دل به این احسان و انعام او اذعان داشته باشد؛ یعنی این نعمت منعم را قبول داشته باشد و قدر بداند و آن منعمی را که به او نعمت داده است، به زبان حمد و ثنا بکند. و به عمل هم شکر بکند.
یعنی برخلاف رضای منعم نسبت به این نعمتها عمل نکند و نعمتها را در راهی که منعم راضی به آنها است به کار ببرد. این معنی شکر است. بعد فهمیدیم که شکر در روبه رو احسان است، ولی نسبت به خدا چطور؟ ما که نسبت به خدا احسان نمیکنیم!
احسان یعنی خوبیکردن و نفعی به طرف روبه رو رساندن. خدا که غنی به ذات است و نمیشود سود به او برسانی و این اعمال صالحه و عباداتی که ما به جا میآوریم، اینها احسان به خدانیست، بلکه احسان به خودمان است. بعد چطورخدا شکر بکند در روبه رو این اعمال ما؟ این به این معناست که با این که ما هیچ احسانی به خدا نمیکنیم و این عبادات و طاعتهایی را که به جا میآوریم، همه احسان به خودمان است، ولی خدا به خاطر لطف و بزرگواریش به ما انسانها حرف های که در روبه رو عبادات و طاعتهای شما، در روبه رو شکر شما، من هم شما را شکر میکنم.
خدا هم شاکر است
آری! شکر خدا عبارت است از ثوابی که به عبادات انسان و طاعتهای انسان میدهد. چنانکه خدا در قرآن کریم، خودش را به نام شکور و شاکر و امثال اینها نامیده است.
یکی از اسماء الهی شاکر است، یعنی، عمل خیر و عبادت و طاقت بندگان را از نظر دورنمیدارد و جزای آنها را به حد اعلا میدهد.
علاوه بر آن جزا و پاداش عملی که میدهد، اضافه هم میدهد. در یک آیه شریفه از قرآن کریم میفرماید:
افرادی که تلاوت قرآن میکنند و نماز میگذارند و از مالشان در راه خدا انفاق میکنند۱ اینها یک تجارتی میکنند که هیچ زمان این تجارتشان زیان ندارد.
اینها، این کارها و عملهای صالح را میکنند تا این که خدا اجر ومزد و پاداش آنها را همه و مال به آنها بدهد «لیوفیهم اجورهم»۲ علاوه بر این که پاداش عمل به آنهامیدهد، از فضل خودش هم اضافه میدهد. «و یزیدهم من فضله»۳ برای مثالً ما یک کار خیر که میکنیم، یک جزا حسن باید به ما بدهد که ده برابر میدهد! درمورد انفاق آوردهاند که هفتاد برابر وهفتصد برابر میدهد!
این معنی شکر خداست. شکر خدا یعنی خداوند در روبه رو عمل انسان، علاوه بر این که پاداش میدهد وبر خود حتم کرده است که پاداش عمل به انسان بدهد اضافه و فضل اضافی را هم به او میدهد.
سپس میفرماید؛«و ذنبی فیه مغفورا» تنها به جزا و پاداش عمل قانع نیستیم، بلکه دلم میخواهد که گناهان مرا بیامرزی، ذنب مرا مغفور قرار بدهی. دو جمله بعدی دعا هم از قبیل همان دو جمله اولی است، اما به عبارتی دیگر میگوید: «و عملی فیه مقبولاً» یعنی عمل مرا قبول بفرما.
«عمل مرا قبول بکن» با «تلاش من مشکور باشد یکی است، برای این که هنگامی خداوند عمل آدمی را قبول نمود، آن زمان جزای خیر هم به انسان عطا میکند «و عملی فیه مقبولاً» و «عیبی فیه مستوراً»: عیبهای من مستور مانده باشد، که مستور ماندن عیوب عبارت فرد دیگر از آمرزیدن گناه است.
بعد به طور خلاصه در این دعا دو خواسته حاضر است و آن دو چیز را در چهار عبارت گفتن کرده است که برگشتش به فرازی از همان دعای اول است و خلاصهاش این است که خدایا! در این ماه مبارک تلاش وکوشش و تلاش من در عبادت را مشکور بفرما؛ جزا و پاداش نیکو به من عطا کن، و گناهان مرا در این روز بیامرز و کارهای مرا در این روز مقبول درگاه خویش قرار بده و عیب مرا در این روز پوشیده بدار؛
«یا اسمع السامعین» ای فردی که شنوندهتر از همه شنوندگان هستی.
پینویسها:
۱ـ سوره مبارکه فاطر آیه ۲۹
۲ـ همان آیه ۳۰
۳ـ همان آیه ۳۰
انتهای مطلب/
دسته بندی مطالب
اخبار کسب وکار
منبع