به گزارش خبرخوان
به گزارش برنا؛ بنابر نقل مرحوم مقرم حضرت علی بن الحسین (علیه السلام) ملقب به علی اکبر پسر بزرگ امام حسین، در ۱۱ شعبان سال ۳۳ هجری دو سال قبل از کشته شدن عثمان به دنیا آمدند.
[۱] مادر آن حضرت لیلی دختر ابی مرّه بن عروه بن مسعود ثقفی است.
خاندان مادر حضرت علی اکبر
درمورد جده مادری ایشان یعنی عروه بن مسعود ثقفی ماجرایی جالبی در تاریخ صدر اسلام ثبت است؛ و رسول الله صلی الله علیه و آله، عروه بن مسعود ثقفی را همانند مومن آل یاسین[۲] و همانند ترین مردم به عیسی بن مریم سلام الله علیهما نامیدند.[۳]
دیدار با پنج امام
حضرت علی اکبر دو سال قبل از کشته شدن عثمان متولد شدند، به همین علت دوران امامت پدر بزرگشان، امام علی علیه السلام را دیدند. ایشان در دوران امامت عمویشان امام حسن مجتبی علیه السلام و دوران امامت پدرشان، امام حسین علیه السلام وجود داشتند.
بنابر قول مشهور مورخان، علی اکبر علیه السلام از برادر خود امام سجاد علیه السلام بزرگتر بودند. این چنین پسر آن امام، حضرت باقر علیه السلام در ماجرای کربلا چهار سال داشتند، و ناظر شهادت اباعبدالله الحسین و یارانشان بودند.
از امیرالمومنین علی علیه السلام اشعاری در شأن حضرت علی اکبر نقل شده است، این نشان دهنده عظمت حضرت علی اکبر است که امام علی علیه السلام در شأنشان اشعاری گفتن کردهاند:
«لم تر لم یغل علی الاکل کان اذا من محتف یمشی
و من فاعل یغلی بنی اللحم حتی اذا»[۴]
دیده نشده هیچ چشم راهرو پا برهنه یا کفش دار (یعنی هیچ بشری ندیده است) که نظیر او دیده باشد؛ الی آخر که چهار بیت میشود.
و هم این چنین جناب علی اکبر از پدربزرگشان حضرت علی علیه السلام روایت نقل کردهاند.
سپس از شهادت امام علی علیه السلام در دامان عمویشان حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام پرورش یافتند و این پرورش و تاثییر گذاری امام مجتبی تا حدی می بود که در زیارت نامه ایشان میخوانیم:
«السلام علیک یا بن الحسن و الحسین»[۵]
این نشان از وابستگی شدید و هم این چنین جایگاه تربیتی عمویشان دارد.
شباهت حضرت علی اکبر علیه السلام به حضرت ولی عصر عجل الله فرجه
به گزارش تاریخ نویسان علی بن الحسین علیه السلام ملقب به علی اکبر اولین شهید از بنی هاشم در روز عاشورا می بود. در کتب مقاتل عاشورا نقل کرده اند، در روز عاشورا وقتی که علی اکبر علیه السلام راهی میدان نبرد شدند، امام حسین (علیه السلام) درمورد او فرمودند:
«اللهم اشهد علی هولاء القوم فقد برز إلیهم غلام اشبه الناس خَلقاً و خُلقاً و منطقاً برسولک و کنا إذا اشتقنا إلی نبیک نظرنا إلیه»
«خدایا گواه باش، بر این قوم، جوانی که در خلقت و سیرت و گفتار همانندترین مردم به پیامبرت می بود، به جنگ این مردم رفت، و ما هرگاه به دیدن پیامبرت مشتاق می شدیم به او نگاه می کردیم».[۶]
این حدیث نشان دهنده شباهت خاص علی اکبر علیه السلام به رسول الله دارد، تا آن حد که امام حسین علیه السلام هرگاه مشتاق دیدار پیامبر میشدند، به جوانشان نگاه میکردند. آن قدر این روایت مهم است که مرحوم طهرانی در ادامه این حدیث مینویسند:
«و اگر نه چنان می بود که این بزرگوار شهید شد و نصوص متواتره در امامت سید الساجدین علیه السلام داخل شده، ممکن می بود فردی به این خبر تمسک کرده، قائل به امامت آن جناب شود.»[۷]
اما در روایتی جابر انصاری از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نقل میکند، حضرت مهدی عجل الله فرجه هم نام و هم کنیه رسول الله و همانندترین مردم در خُلق و خلقت به آن حضرت می باشند:
«مهدی عجل الله فرجه از فرزندان من است، اسم او چون اسم من و کنیه او چون کنیه من است، در خلقت و خوی همانندترین مردم به من است.»[۸]
از این روایت و دیگر روایاتی که درمورد شباهت حضرت مهدی به رسول خدا، در خُلق و خلقت نقل شده است، و روایتی که درمورد شباهت علی اکبر به پیامبر صلیالله علیه وآله در خُلق و خلقت است، میتوان نتیجه گرفت، حضرت علی اکبر علیه السلام شباهت به حضرت مهدی عجل الله فرجه داشتهاند.
[۱] سحاب رحمت ص ۴۴۵
[۲] مومن آل یسین شخصی می بود که قوم خود را به سوی خدا دعوت نمود و قومش او را کشتند. به آیات ۱۳ تا ۲۹ سوره یس مراجعه کنید.
[۳] دمع السجوم ص ۲۶۰
[۴] شفاء الصدور ص۵۲۷
[۵] سحاب رحمت ص ۴۵۶
[۶] سحاب رحمت ص۴۵۲
[۷] شفاء الصدور ص ۵۳۱
[۸] کمال الدین ج۱ ص ۴۰۳ ـــ سحاب رحمت ص ۴۵۱
دسته بندی مطالب
اخبار کسب وکار
منبع