به گزارش خبرخوان
به گزارش خبرنگار فرهنگی ، چهل روز بعد از شهادت اباعبدالله الحسین، مصادف با بیستمین روز از ماه صفر و “روز اربعین” نامگذاری شده است. پیادهرَوی اربعین به تصمیم حرکت به سوی حرم سیدالشهدا و زیارت وی یکی از آیینهای سنتی شیعیان است که از دیرباز ترویج داشته است.
مورخان نوشتهاند که جابر بن عبدالله انصاری، همراه عطیه عوفی موفق شدند که در همان اولین اربعین بعد از عاشورا به زیارت امام حسین علیهالسّلام نائل آیند. وی که آن زمان نابینا شده می بود، در فرات غسل کرد و خود را خوشبو ساخت و قدمهای کوچک برداشت تا سر قبر حسین بن علی علیه السلام آمد و امام حسین را زیارت کرد.
این چنین به حرف های برخی پژوهشگران، راهپیمایی در روز اربعین از زمان امامان معصوم (ع) در بین شیعیان رایج بوده است. سیدمحمدعلی قاضی طباطبایی در کتاب “تحقیق درمورد اولین اربعین سیدالشهداء”، زیارت امام حسین در روز اربعین را سنت و حرکت مداومِ شیعیان از زمان ائمه دانسته که در زمان بنیامیه و بنیعباس نیز به این حرکت پایبند بودهاند. حرف های شده است بعد از دوره شیخ انصاری این سنت فراموش شده می بود و محدث نوری آن را احیا کرد.
در این بین، تاریخچه شکلگیری پیادهروی اربعین، محدودیتهایی که در دورههای گوناگون برای برپایی این سنت وجود داشته و رفتارهای اقوام و قبایل عرب با زائران سیدالشهدا از اهمیت اختصاصیای برخوردار است؛ چرا که علتمیشود بدانیم زیارت اربعین سیدالشهدا چطور به دست ما رسیده است؟
مستند “حلقه عاشقان” به کارگردانی حامد کلجهای، نگاهی گذرا به تاریخچه زیارت امام حسین و اربعین دارد و این سیر را از سال ۶۱ هجری تا بحال شرح میدهد. این مستند اثری پژوهشی درمورد چگونگی شکلگیری و تاریخچه سنت زیارت پیادهروی اربعین حسینی است که به مصائب شیعیان و عاشقان زیارت مزار امام حسین (ع) در طول تاریخ میپردازد.
تصویربرداری این مستند در عراق و در جریان مراسم اربعین حسینی در سال ۱۳۹۶ انجام شده و در او مباحثه با جمعی از صاحبنظران از جمله هادی انصاری، صفاءالدین تبرائیان، جبار رحمانی، محمدرضا پویافر به بازدید جنبههای تاریخی و جامعهشناسی این نوشته پرداخته است.
این مستند از اینجا میتوانید ببینید.
انتهای مطلب/
دسته بندی مطالب
اخبار کسب وکار
منبع