به گزارش خبرخوان
به گزارش خبرنگار شهری خبرگزاری برنا، محله کن در منطقه ۵ شهرداری تهران با مساحت ۱۳۰۰ هکتاری که ۵۰۰ هکتار آن را باغها راه اندازی داده اند، باغهایی از قبیل باغ خرمالو، گردو، شاتوت و … که به گفتن بهترین محصولات در این منطقه وجود دارند و دلنشین این که یکی از میراث مملوس این منطقه که به ثبت رسیده مراسم چیدن خرمالو است که ثبت ملی شده است.
هنگامی پا در منطقه کن میگذارید از کوچه بعد کوچههایی عبور میکنید که در برخی از خیابانها تا این مدت میتوان تاریخ این محله را مشاهده کرد آثاری همچون حمام کن، دیوار یخچال کن، درختهای تنومند که قدمت آنها بیشتر از ۲۵۰ سال تخمین زده شده و حسینیههای قدیمی که هنگامی داخل آنجا میشوید شما را به روزهای قدیم میبرد روزهایی که هر یک از طایفهها داخل حسینیه میشدند و هرکدام خیمه خود را برقرار میکردند و دلنشینتر این که این حسینیهها هیچ ستونی نداشتند و امروز برای پابرجا بودنش در اطراف حسینیه را ستونهای آهنی زدند.
محله کن یکی از محلات قدیم تهران است که از قبل انقلاب تا آخر جنگ تحمیلی تعداد ۱۴۰ شهید و ۸ مفقود الاثر به این خاک و بوم هدیه داده است و پیکر آنها در امامزادههای محله کن به خاک سپرده شده اند.
در محله کن یک مسیر قشنگ که امروز در فصل پاییز هنگامی برای پیاده روی قدم به آنجا میگذارید با همه وجود میتوانید پاییز را لمس کنید، درختانی با برگهای زرد و نارنجی، دیوار باغها با گل و برگهایی که زیر پاهایتان ریخته شده و صدای غار غار کلاغها تنها صدایی است که سکوت را میشکند.
مسیر پیاده روی در محله کن ۴ کیلومتر است که از پل آجری معروف به کن یعنی تنها پل تاریخی ثبت شده در تهران که توسط حاج محمد علی کنی از باغداران این منطقه ساخته و وقف شده است.
یکی از میراث نامملوس این منطقه که مراسم سنگ زنی که امروز به چوب زنی تبدیل شده و یکی از فرهنگهای ثبت شده در این منطقه است. مراسم سنگ زنی در روز عاشورای حسینی برگزار میشود و مردم با در دست داشتن ۲ چوب و کوبیدن آن بهم از حسینیهای به حسینیه دیگر و امامزادهها و زیارت اهل قبور رفته و با کوبیدن آنها اظهار میکردند بیدار شوید که امروز روز رستاخیز است.
بازدید از منطقه ۵ تهران
روز چهارشنبه ۷ آذر ماه سید احمد علوی عضور و رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران به بازدید این منطقه رفت.
رئیس کمیته گردشگری شورای اسلامی شهر تهران به خبرنگار برنا او گفت: یخچال کن و حمام تاریخی دوره قاجار به دانشگاه شهید بهشتی واگذار شده، اما هیچگونه مرمت و تلاشی برای نگه داری آن از سوی دانشگاه وجود ندارد و به شهرداری و مدیریت شهری هم اجازه مرمت و نگه داری آن را نمیدهد.
سید احمد علوی عضو و رئیس کمیته گردشگری شورای اسلامی شهر تهران صبح چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ از اماکن مذهبی و گردشگری و نقاط گوناگون محله کن در منطقه ۵ بازدید کرد و در جریان آخرین حالت مسائل محله کن قرار گرفت.
ایستگاه یخچال (دیوار یخچال کن)، محله اسماعیلیان (حمام کن)، درخت دیرزیست کن که ثبت ملی شده، تکیه سرآسیاب و امامزاده جعفر (ع) از پروژهها و نقاطی بودند که علوی در ابتدا از آنها بازدید کرد.
رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران در این بازدید با اصرار بر این که برای نگه داری هویت تاریخی محله کن ملزوم است میراث فرهنگی ورود جدی به آن داشته باشد، اظهار کرد: یخچال کن و حمام تاریخی دوره قاجار که به دانشگاه شهید بهشتی واگذار شده و هیچ گونه مرمت و تلاشی برای حفط آن از سوی دانشگاه وجود ندارد و به شهرداری و مدیریت شهری هم اجازه مرمت و نگه داری آن را نمیدهد.
علوی در ادامه فرمود: دو نوع او گفت و گو میراثی در محله کن وجود دارد، اولی شامل حسینیهها با قدمت بالا میشود که به زودی ثبت میراث خواهد شد و فرد دیگر شامل سازهها و آثار تاریخی است که نیاز به ثبت دارند.
این عضو شورای شهر اضافه کرد: بیشتر از ۵۰ حمام تاریخی در تهران نیاز به مرمت دارند و تعداد بسیاری از آنها کاربری مشخصی ندارد.
به حرف های رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران؛ تا این مدت محله کن میراب دارد و توتستانهای پایین همت را هم تغذیه میکند.
علوی او گفت: درمورد محله کن و محله دولاب با حوزه شهرسازی و کمیته نما او گفت و گو ما این است که اگر قرار است مرمت یا نوسازی صورت بگیرد باید بافت مهم این محلات نگه داری شود. نقطه ترسناک در محلات قدیمی این است که در نوسازیها و مرمت ها، هویت آن از بین برود.
وی گفت: کن میراثهای ملموس دارد که شامل آثار و بناهای گوناگون میشود و در کنار آن میراثهای ناملموسی دارد که ثبت شدهاند. این میراثهای ناملموس آیین و فرهنگ آنها بوده که آنقدر هویت داشته که ثبت میراث شده است؛ از جمله آنها میتوان به گویش محله، آئین سنگزنان، توانایی برداشت از باغات به اختصاصی خرمالو و توت، توانایی پخت نان در محله حصارک، شیره توت محله کن و دیگر غذاها و خوراکیهای این محله اشاره کرد.
رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران در بازدید از پل آجری کن با گفتن این که این پل، تنها پل تاریخی ثبت شده تهران است، یادآور شد: در سال ۱۳۱۲ از این پل برای اولین بار منفعت برداری شد. به واسطه فرهنگ وقف، مرحوم حاج محمدعلی کنی که از باغدارهای اینجا بوده هنگامی میبیند مسیر دسترسی روستاهای بالادست دشوار است، هزینه ساخت این پل را متقبل میشود و یک توتستان را نیز وقف میکند تا درآمد توتستان، صرف نگهداری این پل شود. دهنه پل در سال ۱۳۹۸ به واسطه سیلاب تخریب شد و در دوره قبلی مدیریت شهری، مرمت و زیباسازی این پل توسط سازمان زیباسازی انجام شد. این چنین حسینیه الغدیر محله کن نیز جزو موقوفات مرحوم حاج محمدعلی کنی است.
مسیر گردشگری کن که از مسیر دره سنجابها اغاز میشود، دیگر مکانی می بود که علوی به همراه اصحاب رسانه از آن بازدید کرد.
وی در حاشیه بازدید از مسیر گردشگری کن در جمع خبرنگاران او گفت: دومین درخت ثبت شده محله کن که قدمتی بالای ۳۰۰ سال دارد، در باغات کن و در کنار امامزاده شعیب قرار گرفته است.
این عضو شورای شهر با گفتن این که امیدواریم شهرداری با اعتباراتی که شورا برای آن مصوب کرده، نواقص مسیر ۴ کیلومتری گردشگری کن را رفع کند، اظهار کرد: درخت هفت چنار نیز در این مسیر وجود دارد که از معدود درختان باقیمانده هفت چنار محله کن است که امیدواریم ثبت شود.
وی با اشاره به این که گسترش این محلات نباید به بافت بومی آن صدمه بزند و نباید علتشود افراد بومی محله را ترک کنند، افزود: در ساخت و سازها باید هویت محله نیز نگه داری شود و باید این هویت در کمیته نمای شهرداری لحاظ شود. مطرح تفصیلی کن که چند ماه پیش در کمیسیون ماده پنج مصوب شد اگر قرار است به محله کن پشتیبانی کند باید بافت تاریخی و میراثی و هویت محله را نگه داری کند.
علوی در آخر او گفت: امسال برای او گفت و گو گردشگری منطقه ۵، نزدیک به ۷ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شد که ۴.۵ میلیارد آن برای مسیر گردشگری کن است. این مسیر بهسازی شده، اما باید دسترسیهایی که برای گردشگری به اختصاصی برای گردشگری خانوادگی ملزوم است در آن تشکیل شود. این چنین نیاز است که المانهای شهری، سرویس بهداشتی و روشنایی در مسیر داشته باشیم که امیدواریم تا آخر سال این امکانات تشکیل شود.
اسمعیل قضاتلو معاون اجتماعی و فرهنگی منطقه ۵ نیز با گفتن این که محله کن گنجینهای تاریخی، مذهبی و طبیعی و یکی از مناطق تاریخی تهران با قدمتی پیش از اسلام است، اظهار کرد: کن به پنج محله مهم اسمالون، بالون، سرآسیاب، دارقاضی و میانده تقسیم شده و با جمعیتی نزدیک به ۶۸ هزار نفر و مساحتی ۲۰ کیلومتر مربع، اماکن مذهبی و تاریخی بسیاری را در خود جای داده است.
وی درمورد جاذبههای گردشگری کن نیز گفت: رودخانه کن، کوچهباغهای تاریخی، پل آجری حاج محمدعلی و حمام اسماعیلیان از جاذبههای گردشگری طبیعی و تاریخی کن محسوب خواهد شد. این چنین ستاد گردشگری مسیرهای پیادهروی اختصاصیای در این محله تعریف کرده است.
قضاتلو گفت: از میراث فرهنگی ناملموس کن میتوان به تواناییهای آشپزی همانند پخت شاتوتپلو، کوفته دستهگردن و نان جوز اشاره کرد. این چنین گویش کنی و آئین سنگزنی نیز به ثبت ملی رسیدهاند.
انتهای مطلب/
دسته بندی مطالب
اخبار کسب وکار
منبع