به گزارش خبرخوان
به گزارش شرق ؛ تب مالت (بروسلوزیس) نوعی باکتری عفونی است که از حیوان به انسان و زیاد تر از طریق شیر، پنیر و دیگر لبنیات غیرپاستوریزه منتقل میشود. به طور نادری باکتری عامل تب مالت میتواند از طریق هوا یا تماس مستقیم با حیوانات آلوده انتقال یابد
علائم تب مالت میتواند شامل تب، درد مفاصل و خستگی باشد. طبق معمولً عفونت میتواند با آنتیبیوتیک درمان شود. امکان پذیر درمان چند هفته تا چند ماه به طول بینجامد؛ بااینحال دورههای عود شایع است.
این بیماری صدها هزار انسان را در سرتاسر جهان دچار کرده است. پرهیز از مصرف لبنیات غیرپاستوریزه و احتیاطکردن در برخورد با حیوانات میتواند به پیشگیری از تب مالت پشتیبانی کند.
نشانههای تب مالت
نشانههای تب مالت میتواند هر وقتی از چند روز تا چند ماه بعد از ابتلا به عفونت ابراز کند.
نشانههای شبیه آنفولانزا بوده و عبارت است از تب، لرز، تعریق، ضعف، خستگی، درد کمر، مفاصل و عضلات و سردرد است.
احمد جندقی، رئیس مرکز سلامت محیط و کار معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درمورد هشدارهای وزارت بهداشت مبنی بر افزایش موارد ابتلا به تب مالت در سرزمین با اشاره به نظارت دقیق این وزارتخانه بر فرآوردههای لبنی، توضیحاتی درمورد کنترل کیفیت و پیشنهادهای بهداشتی مرتبط با این محصولات اراعه کرد.
وی با پافشاری بر اهمیت مراعات ضوابط بهداشتی در تشکیل و اراعه فرآوردههای لبنی، او گفت: بر پایه سیاستها و مقررات وزارت بهداشت، همه واحدهای تولیدی و اراعهکننده لبنیات موظف به مراعات استانداردهای تعیینشده می باشند و بازرسین بهداشت محیط در سه مرحله کنترلهای ملزوم را بر محصولات لبنی اعمال میکنند.
سه مرحله نظارت بازرسین بهداشت محیط بر فرآوردههای لبنی
به حرف های جندقی، نظارتهای بهداشتی شامل سه مرحله مهم است که در مرحله نخست بعد از کنترل بهداشت فردی، مواد اولیه، تجهیزات و ساختمان واحد و شیر خام زمان ورود به واحد صنفی مورد بازدید قرار میگیرد.
وی مرحله دوم را نظارت بر فرآوری محصولات لبنی توسط بازرسین بهداشت محیط گفتن و تصریح کرد: فرایند تشکیل و فرآوری شیر و دیگر محصولات لبنی از نظر مراعات استانداردهای بهداشتی بازدید میشود.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمورد مرحله سوم بازرسی یعنی مثالبرداری ادواری، او گفت: مثالبرداری از محصولات بهصورت دورهای یا در صورت دریافت شکایت انجام میشود. مثالها به آزمایشگاه ارسال شده و در صورت مشاهده تخلف، برخورد قانونی اعمال خواهد شد.
نظارت بر شیر خام و افزودنیهای غیرمجاز
جندقی پافشاری کرد: کنترل شیر خام و بار میکروبی آن بر مسئولیت سازمان دامپزشکی است. هرگونه افزودنی غیرمجاز به علت تحول طعم شیر قابلشناسایی بوده و کارشناسان آزمایشگاهی با آزمایشهای ساده آن را بازدید میکنند.
پیشنهادهای بهداشتی برای شهروندان
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با اشاره به نکات بهداشتی برای خرید و نگهداری محصولات لبنی، با گفتن این که مردم باید از خرید و مصرف شیر خام غیرپاستوریزه خودداری کنند، تصریح کرد: مردم در صورت اجبار به منفعت گیری از شیر خام، آن را به زمان یک دقیقه بجوشانند و در حالت جوش هم بزنند.
وی پیشنهاد کرد: حتماً باید ظروف شیر خام بعد از مصرف حتماً شسته شوند و شیر خام قبل از جوشاندن در یخچال نگهداری نشود؛ شیر پاستوریزه در یخچال با دمای ۴ درجه و حداکثر ۴۸ ساعت نگهداری شود. اگر بیشتر از این زمان بماند، پیش از مصرف جوشانده شوند و از خرید خامه، کره و بستنی غیرپاستوریزه بهشدت پرهیز شود.
جندقی افزود: برای نگهداری کره بستهبندی شده پاستوریزه، باید دقت داشت که در دمای یخچال تنها به زمان یک هفته قابل نگهداری است. اگر تصمیم نگهداری طویلزمان وجود دارد، باید کره در فریزر قرار گیرد.
وی درمورد خطر انتقال تب مالت از محصولات لبنی هشدار و در ادامه گفت: یکی از محصولات لبنی که پتانسیل بالایی برای انتقال تب مالت دارد، پنیر غیرپاستوریزه است که میتواند خطرناک باشد. به همین علت، بارها به مردم پیشنهاد کردهایم که از مصرف پنیرهای محلی و تازه خودداری کنند. تنها در صورتی پنیر تازه قابل مصرف است که حداقل دو ماه در آب نمک بماند تا میکروبهای حاضر در آن از بین برود.
الزام مصرف فرآوردههای لبنی پاستوریزه و استاندارد
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با گفتن این که فرآوردههای خام دامی بهشدت میتوانند بیماریهایی همانند تب مالت را منتقل کنند، تصریح کرد: ملزوم است از محصولات لبنی بستهبندی شده با برچسب مجوز بهداشتی منفعت گیری شود.
وی با گفتن این که نظام مراقبت از بیماریها در مرکز مدیریت بیماریهای واگیر و دانشگاههای علوم پزشکی فعال است، او گفت: هنگامی موردی از تب مالت به ما گزارش شود، تحقیقات و ردیابیهای ملزوم انجام میشود. اگر اشکار شود که یک مرکز، شیر خام توزیع میکند، با هماهنگی سازمان دامپزشکی برخوردهای قانونی صورت میگیرد.
اهمیت واکسیناسیون دامها و هماهنگی بین نهادها
جندقی به اهمیت واکسیناسیون دامها برای پیشگیری از تب مالت اشاره و خاطرنشان کرد: در صورتی که دام آلوده باشد، کنترل و عمل های قانونی توسط سازمان دامپزشکی انجام میشود. تعامل و هماهنگی بین سازمان دامپزشکی، نظام پزشکی، و بهداشت محیط الزامی است تا با همکاری، شیوع تب مالت در جامعه افت یابد.
عمل های پیشگیرانه و برخورد با تخلفات
به حرف های رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، در صورتی که در مراکز صنفی شیر خام اراعه شود و پروتکلها مراعات نشود، عمل های قانونی انجام خواهد شد تا سلامت شهروندان ضمانت شود.
جندقی در خصوص نحوه برخورد با تخلفات بهداشتی تصریح کرد: شهروندان میتوانند هرگونه تخلف یا مشاهده مواد غیربهداشتی را از طریق سامانه ۱۹۰ گزارش کنند. بعد از ثبت شکایت، بازرسین بهداشت محیط در محل حاضر شده و ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت نتیجه را به شاکی اظهار خواهند کرد. در صورت مشاهده تخلف، واحد صنفی متخلف پلمب میشود و از اراعه محصولات غیربهداشتی جلوگیری به عمل خواهد آمد.
دسته بندی مطالب
اخبار کسب وکار