به گزارش خبرخوان
دانشمندان با بازدید تأثیر هورمون اکسیتوسین در حرکت سگها به این نتیجه رسیدهاند که سگها داخل مرحله جدیدی از اهلیسازی شدهاند. به حرف های دانشمندان تحول نقش این حیوانات از نیروی کار به همراه و همدم انسانها علتشده سگها رفتاری دوستانه، آرام و تطبیقپذیر با سبک زندگی مدرن داشته باشند.
تا چند دهه پیش، سگها زیاد تر برای وظایفی همانند شکار، نگهبانی یا هدایت دامها نگهداری میشدند اما امروزه نقش آنها بهصورت محسوسی تحول کرده است. همراهی و دوستی با انسان به برتری مهم مالکان حیوانات خانگی تبدیل شده و این تحول نهفقط حرکت بلکه حتی زیستشناسی سگها را نیز دگرگون کرده است.
مطالعهای که پژوهشگران دانشگاه لینشوپینگ سوئد سال ۲۰۱۷ انجام داده بودند، نشان داد هورمون اکسیتوسین که نقش مهمی در پیوندهای اجتماعی دارد، در این روال نقش کلیدی ایفا میکند. این پژوهش با بازدید حرکت ۶۰ سگ از نژاد گلدن رتریور و عکس العمل آنها به اسپری بینی اکسیتوسین، نشان داد سگها با نوع خاصی از گیرنده ژنتیکی این هورمون تمایل بیشتری به ربط با صاحبانشان دارند.
پژوهشگران این چنین دریافتند تواناییهای اجتماعی سگها تا حدی ریشه در ژنهای آنها دارد، بهاختصاصی ژنهایی که به حساسیت به اکسیتوسین مربوط خواهد شد. سگهایی که عکس العمل نیرومندتری به این هورمون نشان خواهند داد، زیاد تر تمایل دارند در روبه رو با مشکل به صاحب خود رجوع کنند.
تحول نقش سگها در جامعه
در ادامه این روال، اکنون «برایان هر»، استاد انسانشناسی تکاملی و مدیر مرکز شناخت سگ در دانشگاه دوک، و «ونسا وودز»، مدیر برنامه آموزشی تولهسگها در همین مرکز، اظهار کردهاند سگها اکنون موج سومی از اهلیسازی را توانایی میکنند.
این مرحله تازه که از دهههای تازه اغاز شده، شامل سگهایی میشود که «حرفهای آموزش دیدهاند» و میتوانند در ماموریت های خاصی به سرپرستانشان پشتیبانی کنند. این چنین خصوصیت رفتاری آنها آرام، قابلمطمعن، اجتماعی و سازگار با زندگی در قرن ۲۱ توصیف شده است.

بر پایه مطالعات آنها، سگهای خدماتی مثالای پیشرفته از این تحولاند؛ حیواناتی که نهفقط در انجام ماموریت های به صاحبانشان پشتیبانی میکنند، بلکه با اسایش و خلقوخوی دوستانه خود، الگوی ایدهآل سگهای خانگی به شمار میروال. این سگها حتی در دوران تولگی نیز به غریبهها رویکرد مثبتی دارند، برخلاف تعداد بسیاری از سگهای معمولی.
وودز و هر اعتقاد دارند همانطورکه هزاران سال پیش ویژگیهای زیستی سگها در جواب به اهلیسازی اولیه دگرگون شد، اکنون حرکت و بیولوژی آنها مجدد درحال تحول است تا بهتر با زندگی مدرن انسانی هماهنگ شوند.
بهاینترتیب، بعد از موج اول اهلیسازی در عصر شکارچیان و موج دوم در دوران انقلاب صنعتی که تبدیل خلق نژادهای گوناگون سگ شد، اکنون انسانها در اغاز هدایت موج سومی از اهلیسازی می باشند که نهفقط ظاهر، بلکه شخصیت و بیولوژی سگها را نیز شکل میدهد.
دسته بندی مطالب
اخبار کسب وکار