به گزارش خبرخوان
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و هنر برنا؛ فیلم سینمایی «اسفند» به کارگردانی دانش اقباشاوی در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر رونمایی شد. این فیلم به بخشی سرنوشتساز از دوران جنگ ایران و عراق پرداخته است. در این فیلم به مشکلاتی اشاره میشود که در بین بومیان استان خوزستان در جنگ و این چنین مشکلات بین رزمندگان ایران در جریان آن وجود داشته است. در این خلال، علی هاشمی در او گفتوگو و تعامل با بومیان منطقه و خوزستان، موفقیتی در عرصه افت تنشها و از بین بردن چالشهای حاضر به دست میآورد و در آخر، بومیان عرب منطقه خود را به طوری خالصانه در خدمت انقلاب اسلامی و جنگ ایران-عراق قرار خواهند داد. از سویی دیگر، این فیلم به قسمتی از حیاتِ علی هاشمی، علیالخصوص دورهای که در شناسایی و مطرحریزی عملیات خیبر حاضر می بود، پرداخته است.
به بهانه اکران عمومی فیلم سینمایی «اسفند» در سینماهای سرزمین، با علی مسعودی؛ بازیگر نقش شهیدعلی هاشمی به او گفتوگو پرداختهایم.
بازیگر نبودم، اما نقش شهید هاشمی را با جان و دل پذیرفتم
برنا: شما پیش از بازیگری، در حوزه کارگردانی و برنامهریزی فعالیت داشتید. چطور شد که داخل مسیر بازیگری شدید؟
مسعودی: من در واقع کار سینما را از بازیگری اغاز کردم، آن هم در سن نوجوانی. اولین تواناییام بازی در یک فیلم مختصر از دانش اقباشاوی می بود. سپس هم در پروژه «خاک سرخ» ابراهیم حاتمیکیا، در نوجوانی بازی کردم. اما به طور جدی و حرفهای داخل مسیر کارگردانی شدم، چون واقعاً به این حوزه علاقهمند بودم و در رشته فیلمسازی هم تحصیل کردم. یقیناً در این سالها گهگاهی در فیلمهای دوستان هم نقشهایی مختصر بازی میکردم. اما این نقش، یعنی نقش شهید علی هاشمی، هم از نظر حجم نقش، هم از نظر ارزشش واقعاً متفاوت می بود. هنگامی نظر شد، با این که بازیگری حرفه مهم من نبوده است، اما با جان و دل پذیرفتم، چون هم نقش مهم می بود و هم نوشته برایم اهمیت اختصاصیای داشت. تواناییهای کوچکی داشتم، اما این یک توانایی کاملاً جدی و خاص می بود.
تحقیقات میدانی، جان تازهای به نقش داد
برنا: شهید علی هاشمی برای تعداد بسیاری از مردم آشنا است. مستندها و روایتهای بسیاری درمورد این شهید وجود دارد. با دقت به آشنایی شما با فرهنگ جنوب، چطور توانستید این ویژگیها را داخل بازی خود کنید؟ و چه چیزهایی از تحقیقات میدانی در جنوب سرزمین یاد گرفتید؟
مسعودی: من سالها در خوزستان؛ هم در اهواز، هم در آبادان و خرمشهر زندگی کردم. شناختی از شهید علی هاشمی داشتم، ولی نه به شکل دقیق و جزئی؛ اما، چون یکی از اقوام من در قرارگاه سری نصرت فعالیت میکرد و با شهید علی هاشمی همکاری داشت، از قبل هم اطلاعاتی کلی داشتم. هنگامی داخل فاز جدی تشکیل شدیم و من برای نقش انتخاب شدم، تحقیقات میدانی برایم زیاد مؤثر می بود. خانواده شهید، بهاختصاصی آقای عارف هاشمی، زیاد شریف و همراه بودند و پشتیبانی بزرگی کردند. این چنین همرزمان شهید که در قرارگاه سری نصرت بودند، اطلاعات زیاد ارزشمندی در اختیارم گذاشتند که قطعاً در شکلگیری نقش زیاد اثرگذار می بود.
دو روایت از یک شهید؛ هرکدام با زاویهای متفاوت
برنا: در جشنواره امسال دو بازیگر نقش شهید علی هاشمی را ایفا کردند. یکی شما و فرد دیگر بازیگر فیلم «اشک هور»، چه تفاوتی بین بازی خود و بازیگر آن فیلم میبینید؟
مسعودی: من «اشک هور» را ندیدم و فقط در حد مطالبی که منتقدها و رسانهها انها گفتند، شنیدم. این دو فیلم همزمان تشکیل شدند و در همان زمان، یک بار هم رضا ثامری؛ بازیگر نقش شهید هاشمی در این فیلم را که از دوستان من هست، دیدم ولی اصلاً درمورد فیلمها با هم سخن بگویید نکردیم. هرکدام از ما برداشت خودمان را از نقش داشتیم و شخصاً ترجیح دادم درمورد این نوشته با هم صحبتی نداشته باشیم.
ایفای نقشی که مابهازای بیرونی دارد سختتر است
برنا: توانایی سالها کار در سینما، بهاختصاصی در پشت صحنه، چطور به شما پشتیبانی کرد تا از بعد نقش یک شهید، آنهم در قالب یک شخصیت جنگی بر بیایید؟
مسعودی: شخصیتهایی همانند شهید علی هاشمی، مابهازای واقعی دارند. یعنی بازیگر میتواند به تصاویر، روایتها، عکسها و خاطرات مستند شده، رجوع کند و بر پایه آنها نقش را بسازد. اما این مزیت همزمان یک سختی هم هست، چون شما مدام با حقیقت قیاس میشوید. هم تماشاگر عام، هم خانواده شهید، هم اهل سینما، همه از شما انتظار دارند عکس قابل باور و نزدیکی به حقیقت اراعه بدهید. این نوشته مسئولیت بازیگر را چند برابر میکند و دقت در ریزترین جزئیات رو الزامی میسازد.
همکاری با دانش اقباشاوی توانایی بسیارای می بود
برنا: توانایی همکاری با دانش اقباشاوی در فیلم «اسفند» چطور می بود؟
مسعودی: برای من توانایی بسیارای می بود. به نظرم اگر فرصتی پیش بیاید که بازیگرها بتوانند با دانش اقباشاوی کار کنند، حتماً منفعت گیری کنند. چون زیاد به بازیگر بها میدهد و اجازه میدهد بازیگر ایده، نظر بدهد، تحلیل کند و سپس اگر آن ایده سودمند باشه، حتماً از آن منفعت گیری میکند. ما زیاد دورخوانی کردیم، ریزترین جزئیات را با هم بازدید کردیم و همین علتشد بازی زیاد دقیق و باورپذیر دربیاید.
ساعد سهیلی، نوید محمدزاده و مهرداد ضیایی پیشنهادات من برای نقش شهید هاشمی بودند
برنا: در نشست خبری جشنواره گفتید که خودتان گزینه اول بازی در این نقش نبودید و حتی ساعد سهیلی رو نظر دادید. چرا؟
مسعودی: بله، درسته. او گفت و گو مهم تهیهکننده و اندوختهگذار می بود که جستوجو یک چهره شناختهشده برای نقش شهید هاشمی بودند. هرچند دانش از ابتدا نگاهش به من می بود، اما، چون آنها به جستوجو «ستاره» بودند، من هم در انتخاب بازیگر پشتیبانی کردم. ساعد سهیلی نظر اول من می بود. به نظرم بازیگر زیاد خوبی است و میتوانست از بعد نقش بربیاید. یقیناً چند گزینه دیگر هم داشتیم؛ همانند نوید محمدزاده، مهرداد ضیایی و چند نفر دیگر؛ ولی در نهایت، انتخاب نهایی من شدم و خوشبختانه زمان اجرای این نقش نصیبم شد.
بازیگری را ادامه خواهم داد
برنا: اکنون که این توانایی موفق را داشتید، قرار است مسیر بازیگری را ادامه دهید؟ یا این فقط یک توانایی خاص می بود؟
مسعودی: راستش خودم علاقهمندم که ادامه دهم و تواناییهای متنوعتری کسب کنم. در فیلم قبلی دانش اقباشاوی به نام «زاپاتا» هم بازی داشتم که امیدوارم بهزودی اکران شود. نقش کاملاً متغیری می بود و هیچ شباهتی به نقش شهید علی هاشمی نداشت. اگر نظر خوبی باشد، حتماً بازی میکنم. دلم میخواهد در ژانرهای گوناگون بازی کنم، هم جنگی و تاریخی، هم نقشهای اجتماعی یا روانشناختی. دوست دارم مسیر بازیگری را توانایی کنم و ببینم چه مقدار میتوانم در قالبهای گوناگون موفق باشم.
برنا: سپس از جشنواره، پیشنهادی برای بازی داشتید؟
مسعودی: نه، فعلاً پیشنهادی نشده و مشغول کار خاصی نیستم. امیدوارم فیلم «اسفند» روی پرده دیده شود و اتفاقات خوبی رخ دهد.
انتهای مطلب/
دسته بندی مطالب
اخبار کسب وکار
منبع